OM JAGTTEGN & JAGTENS PRØVER


Naturstyrelsen er statens indgang til jagt i Danmark. Her kan du f.eks:


  • Læse indgående om alle jagtens prøver 
  • Se datoer for jagtprøven og tilmelde dig denne 
  • Se aktuelle jagttider og lokale fredninger
  • Orientere dig i nøgletal på jagttegnsområdet 
  • Se rapporter og lovstof på jagtområdet. 
  • Tilmelde dig Miljøstyrelsen nyhedsbrev
  • Forny jagttegn og indberette vildtudbytte på Mit Jagttegn


JAGTENS PRØVER - BAGGRUND & OVERBLIK
 

Nedenfor har jeg skrevet en kort introduktion til jagtens prøver med en række henvisninger. Hensigten er at give dig et hurtigt overblik. Som jagttegnsaspirant er det dog en god idé at læse de fulde instrukser og retningslinjer, som Miljøstyrelsen har stillet til rådighed.    


HVORNÅR SKAL JEG I GANG MED MIT JAGTTEGN?

Jagtprøver afholdes over hele landet og som udgangspunkt i april til juni måned og september til oktober måned. De seneste år har der dog i praksis også været prøver i marts og novenber. For at få det maksimale udbytte af jagttegnsundervisningen vil jeg anbefale dig, at der går mindst tre måneder fra du påbegynder kurset til du går til jagtprøven.  


BAGGUND FOR JAGTPRØVEN

For at drive jagt i Danmark skal man erhverve sig jagttegn gennem at bestå en jagtprøve. De første skridt i retning af en sådan prøve blev taget med indførelsen af den frivillige jagtprøve i 1937, men det var først i 1969 at den obligatoriske jagtprøve var en realitet. Før den tid foregik oplæringen af nye jægere primært i familien. 


I dag har omtrent halvdelen af alle nyjægere ingen familiemæssig tilknytning til at drive jagt og derfor er jagtprøven vigtigere end nogen sinde før. Som jægere bliver vi udstyret med a license to kill. Det er ingen lille tillidserklæring og vi skylder vildtet – såvel som resten af befolkningen – at vi kan vores jægerhåndværk til fingerspidserne. Vi skal kunne dræbe hurtigt og effektivt. Samtidig skal vi også have et helhedsperspektiv på jagt, vildt og natur, så vi kan gå forrest i arbejdet med at sikre vildtets og dermed også jagtens fremtid. 


FAKTA OM JAGTPRØVEN 

Jagtprøven afholdes af Naturstyrelsen. For at blive indstillet til prøven skal du følge et obligatorisk jagttegnskursus, som afholdes af en autoriseret jagttegnskursuslærer. Dette kursus skal som minimum bestå af 10 lektioners teoretisk undervisning og 10 lektioners praktisk undervisning. Når du har gennemført jagttegnskurset registrerer din jagttegnskursuslærer dette hos Naturstyrelsen. Herefter kan du tilmelde dig jagtprøven.  


Jagtprøven består af en teoretisk og en praktisk prøve. Den teoretiske prøve skal være bestået inden den praktisk prøve kan aflægges. De aflægges den samme dag umiddelbart efter hinanden. 


DEN SKRIFTLIGE PRØVE

Den skriftlige prøve består af 40 multiple choice spørgsmål, hvor du max. må have 10% fejl. Du skal altså svare rigtigt på 36 ud af de 40 spørgsmål. Du har 30 minutter til at gennemføre prøven. Spørgsmålene tager udgangspunkt i de emner, som du har arbejdet med på jagttegnskurset. Det drejer sig om: 

  • Vildtbiologi og vildtkendskab

  • Jagt og vildtforvaltning

  • Natur og vildtpleje

  • Lovgivning

  • Våben og ammunition

  • Sikker våbenhåndtering

  • Etik, jagtformer og jægerhåndværk 


DEN PRAKTISKE PRØVE


Under den praktiske prøve bliver du testet i sikker våbenbetjening, herunder færdsel i terræn, afstandsbedømmelse til 6 vildtfigurer (5 ud af 6 skal være korrekt bedømt), korrekt skydeteknik med haglgevær, herunder afgivelse af skud til 4 lerduer.


Når du har bestået jagtprøven, så bliver du optaget i Jagttegnsregistret, som er Naturstyrelsens register over jagttegnsberettigede. Nu har du jagtten og for at du kan komme på jagt skal du nu bestå skydeprøver inden for de våbenkategorier du ønsker at anvende. 


Læs den detaljerede instruks for jagtprøven her 



HAGLSKYDEPRØVEN

Tilige skulle du bestå haglskydeprøven inden du kunne tage riffel- og buejagtprøven og før 2014 var der slet ikke noget krav om en særskilt prøve for at skyde med hagl. Sådan er det ikke længere. Dissee ændringer i lovgivningen vidner om, at jagt med hagl tidlige var den primære jagtform for danske jægere. Der var mindre klovvildt og de færreste havde råd til at jage med riffel i udlandet.  


Haglskydeprøven afholdes af Danmarks Jægerforbund for Naturstyrelsen. Du medbringer det haglvåben samt flugtskydningsammunition, som prøven ønskes aflagt med. Du skal afgive skud til 6 højreduer, 6 venstreduer og 6 bagduer. Når du har ramt 2 duer i én kategori går du videre til den næste. Der må maksimalt anvendes 18 patroner. For at bestå haglskydeprøven skal du ramme 2 duer i hver kategori samtidig med at du udviser sikker våbenhåndtering. Inden prøvens aflæggelse skal der forevises gyldigt jagttegn, samt fotolegitimation med angivelse af personnummer for den prøvesagkyndige.


Læs mere om haglskydeprøven her


RIFFELPRØVEN

Prøven afholdes af Danmarks Jægerforbund for Naturstyrelsen. Du medbringer den riffel og ammunition, som prøven ønskes aflagt med. Riffel og ammunition skal opfylde kravene til jagt på råvildt. For at bestå riffelprøven skal du i fri skydestilling i løbet af højst 5 minutter fra en afstand af 100 meter placere 5 ud af 6 skud indenfor en cirkel med en diameter på 20 cm. Der må anvendes lovligt optisk sigtemiddel, der er monteret på riflen, og hjælpemidler, der kan medbringes og anvendes under praktisk jagt, herunder jagtstol og skydestok. For at prøven kan bestås skal der endvidere udvises sikker våbenhåndtering. 

Inden prøvens aflæggelse skal der forevises gyldigt jagttegn, gyldig våbentilladelse til det våben som prøven ønskes aflagt med samt fotolegitimation med angivelse af personnummer for den prøvesagkyndige.  


Inden du kan gå til riffelprøven skal du deltage i et obligatorisk riffelskydeforløb   


Læs mere om riffelprøven her


BUEJAGTPRØVEN

For at måtte gå på buejagt i Danmark skal DU have bestået buejagtprøven. Består man buejagtprøven, har man ret til at gå på buejagt i det jagtår buejagtprøven aflægges og i de følgende fem jagtår med den type bue, prøven er bestået med. Før du kan aflægge en bueprøve, skal du have bestået jagtprøven og have gennemført det obligatoriske buejagtkursus.


Læs mere om buejagtprøven her